Sollicitatiegesprek online? 5 tips van een professional

Laat jouw schroom of onzekerheid over het gebruik van online tools om met elkaar te communiceren jouw sollicitaties niet in de weg staan. Goed voorbereiden en gewoon doen. Je zult zien, het wordt steeds makkelijker en voor je het weet vind je het heel normaal.

Hier volgen mijn 5 tips:

1. Realiseer je dat dit wellicht voor jouw gesprekspartner ook een anders dan anders situatie is. Het ijs zal daardoor sneller gebroken zijn. Geef aan dat je het niet gewend bent en dat je het een beetje raar of spannend vindt. Grote kans dat je gesprekspartner dit beaamt. Je hebt meteen iets wat jullie bindt. Dat is mooi!

2. Bereid je goed voor, zoals je dat ook voor een face-to-face gesprek zou doen. Verdiep je in het bedrijf (genoeg te vinden online), je gesprekspartner (LinkedIn) en de vacature. Schrijf vragen op.

3. Ook al ben je niet helemaal in beeld, zorg dat je je kleedt en verzorgt zoals je voor een face-to-face gesprek zou doen. Je gaat toch ook niet ongewassen en op je konijnensloffen naar een sollicitatiegesprek bij een bedrijf?

4. Zorg voor een rustige omgeving waar je fijn kunt zitten: sluit de kat op, zet de kinderen voor de tv. Let op de omgeving, het geluid en hoe je in beeld bent. Deze tips van Nic Balthazar (een Belgische regisseur) vind ik erg bruikbaar en het is leuk om naar te kijken.

5. De laatste tip klinkt simpel, maar toch: test van tevoren of jouw camera en microfoon goed werken. Niets is zo stressvol wanneer dit problemen geeft tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Het gebruik van online tools om met elkaar te communiceren neemt een vogelvlucht. Omdat door de regels omtrent het Coronavirus direct contact wordt afgeraden maken veel bedrijven gebruik van online mogelijkheden om met hun medewerkers te communiceren bijvoorbeeld met Zoom, Teams, Meetme, Skype en zo zijn er nog veel meer. De meeste sollicitatiegesprekken werden nog altijd face-to-face gevoerd. Nu zijn de tijden veranderd. Onze nieuwe werkelijkheid duurt nog wel even. Daarom is het goed om te weten hoe je je als sollicitant het beste kunt voorbereiden op een online sollicitatiegesprek.