Met andere kinderen praten…..

Toen ik in de derde klas van de basisschool zat (tegenwoordig is dat groep 5) hadden we een inval leerkracht. Meneer van de Loo. Wij waren zijn eerste klas na de pabo  (wisten wij veel, dat hoorden we pas later, in onze ogen was hij natuurlijk al heel oud). Hij gaf les en begeleidde onze klas op zijn eigen leuke en enthousiaste manier. Wat hij ook deed was een zelfgemaakt gedichtje schrijven in mijn poëziealbum. Hoe raak dat was en nog steeds is, weet hij vast niet. Maar het ging als volgt:

Mirian van Leeuwen, ze zit nooit te geeuwen

Ze zit nooit te gapen en ook nooit te slapen

Maar er is één ding dat kan ze niet laten

En dat is met andere kinderen praten

Ondanks dat blijft het een feit; Mirian is een leuke meid

Het klinkt allemaal eenvoudig maar het typeert heel mooi hoe hij mij als 9-jarige zag. Als een alert kind wat graag in contact stond met andere kinderen. Een meisje wat er van genoot om met andere kinderen in gesprek te zijn (ook als er eigenlijk stil gewerkt of opgelet moest worden ;-) ).

Het mooie hiervan vind ik dat het ook nog steeds past bij hoe ik als volwassene ben. Blijkbaar is er op dat gebied niet heel veel veranderd. Ik ben nog steeds alert (ik hoor en zie alles, soms tot ergernis van mijn kinderen) en met anderen praten doe ik ook nog steeds graag. Zo graag zelfs dat ik er mijn beroep van heb gemaakt! Als ik terugkijk op mijn loopbaan heb ik ook steeds rollen gehad waar ik veel in contact en in gesprek was met anderen en waar mijn alertheid goed van pas kwam. Toen ik een aantal jaren geleden een reünie had met mijn klasgenoten van die tijd waren zij ook niet verrast over mijn werk en wat ik allemaal deed, inclusief mijn psychologie studie. “Ja echt iets voor jou Mirian!”

Vaak nodig ik mijn coachees uit om terug te gaan naar de kern. Hoe was je als kind, wat deed je graag, hoe zagen anderen jou? En hoeveel van dat kind van toen zien we nog terug in jou? En als we dan het bruggetje naar werk maken, klopt het dan ook nog steeds? Heb jij het gevoel dat het niet meer klopt, dat je je anders moet voordoen dan wie je werkelijk bent, dat je ver afstaat van dat kind van toen? Dan ga ik graag met je op onderzoek hoe we ervoor kunnen zorgen dat het wel weer klopt. Want als het klopt voelt werken niet als werken. Dan maak je gebruik van jouw talenten, jouw persoonlijkheid en jouw aangeboren vaardigheden. Ik vind mijn werk super leuk…. Dat gun ik iedereen.

Hoezo, je moet kiezen?

Als jij iemand bent die energie krijgt van veel verschillende dingen doen dan hoef je je zeker niet te laten beperken door de goedbedoelde maak-eens-een-keuze adviezen. Doe vooral waar jij blij van wordt, combineer, creëer, laat die hokjes los en ga ervoor.

Ken je dat? Mensen die jou, goedbedoeld, vertellen dat je moet kiezen. Klinken deze zinnen bekend? “Maak nou toch eens een keuze, je kunt niet alles doen, je doet teveel, zo krijg  je nooit focus….” Ik moet ervan zuchten.

Mensen willen ook graag dat je als ondernemer een keuze maakt. Het begint al met je doelgroep bepaling. Voor welke klanten kun jij een oplossing bieden? Waarom moet ik kiezen voor vrouwen of mannen, een leeftijdsgroep, een opleidingsniveau?

Ook ik heb me als startende ondernemer in mijn activiteiten laten beperken. Want als ik graag als loopbaancoach gevonden wil worden moet dat mijn boodschap naar buiten zijn. Maar ik doe graag veel meer. Dus nee, ik maak niet meer één keuze. Ik kies ervoor om meer te doen.

Mijn doelgroep? Iedereen die graag verandering wil op het gebied van mens en werk. Ik praat met hoger opgeleiden en ik praat met mensen die praktijk opgeleid zijn. Ik vind het allemaal even leuk en zinvol.

Mijn werk? Ik ben loopbaancoach, solliciatietrainer, outplacement consultant, trainer en interim recruiter. En ik ben student arbeids- en organisatiepsychologie. Juist deze combinatie ervaar ik als heel waardevol. Het geeft me energie om zo afwisselend bezig te zijn en steeds een andere pet op te mogen zetten. Wat overigens niet betekent dat er geen rode draad in zit. Die zit er wel degelijk. Alles wat ik doe heeft te maken met mens en werk.

En weet je wat écht tof is? Hoe deze combinatie van werk elkaar versterkt. Die coachee uit een loopbaanontwikkeltraject die via mij gekoppeld wordt aan een passende baan die ze kan combineren met haar eigen zaak.

Als het gaat om keuzes maken in werk moedig ik mensen aan om ook de en-en optie te overwegen. Waarom of-of? Waarom mag je niet en in dienstverband werken en daarnaast bouwen aan jouw onderneming? Waarom mag je niet twee toffe parttime banen combineren die allebei bij jou passen maar een beroep doen op andere vaardigheden en kwaliteiten? Waarom mag je niet werken en studeren?

Heb je inspiratie nodig? Ik heb genoeg ideeën! Kom maar langs, als je durft ;-)

Hoe “heel even” een verschil maakt

Een hectische ochtend. Kinderen op tijd de deur uit, nog even een wasje aanzetten, de ontbijtboel opgeruimd, de bedden opgemaakt, alle ramen dicht en hop op de fiets naar mijn kantoor.

Daar aangekomen kan ik twee dingen doen.

  1. Ik check mijn agenda, zie dat ik nog een half uurtje heb voordat mijn eerste cliënt komt en maak nog snel even een verslag af, check mijn e-mails en bel mijn opdrachtgever voor een update.

  2. Ik check mijn agenda, zie dat ik nog een half uurtje heb voordat mijn eerste cliënt komt en zet de koffiemachine aan. Ik maak voor mezelf een heerlijke kop koffie en plof neer in één van mijn stoelen bij het raam. Ik geniet van mijn koffie en staar naar buiten, naar de bomen, naar de scholieren die voorbij komen op weg naar school.

Hoe ik mijn dag begin, of eigenlijk herbegin, maakt verschil voor de rest van de dag. Door even bewust te remmen, te genieten en mijn gedachten te laten dwarrelen maak ik mijn hoofd leeg en laad ik mijn batterij op.  

Gun jij jezelf ook dagelijks “heel even”? Een moment voor jezelf, gewoon even niks? Tijd om te zijn, te genieten van een kop koffie of thee, even uit het raam staren of naar een mooi object of plaatje? Het maakt een groot verschil. Durf heel even te claimen,  voor een fijnere dag! Ik wens je veel "heel evens".

Hoe een belemmering een nieuwe kans wordt

Een doorgewinterde kleuterjuf met liefde voor de kinderen die ze mag begeleiden en altijd bezig met “haar” klas. Kleuters een veilige leeromgeving bieden waarin zij zich kunnen ontwikkelen, daar doet ze het voor. Maar al die jaren in het kleuteronderwijs hebben hun tol geëist… ze heeft last van een constante piep in haar oren en haar knieën protesteren. Ze heeft nog een paar jaar te werken tot haar pensioen en ze houdt zo van haar werk.

Samen gaan we op onderzoek.  In zo’n traject leg ik graag de focus op: waar ben je van nature goed in, wat doe je graag, ziet jouw omgeving nog andere kwaliteiten, waar liggen jouw interesses en hoe kun je dit combineren tot een baan die écht bij je past.

Naast de passie voor haar werk als kleuterjuf is er nog een andere passie, haar hond, een intelligente labradoodle. Hoe mooi zou het zijn om het werken met kinderen te combineren met het werken met haar hond.

Die wens komt uit. Met medewerking van haar werkgever volgt ze een opleiding om weerbaarheidstrainingen voor kinderen te kunnen geven waarmee ze hun zelfvertrouwen kunnen vergroten. Daarnaast heeft ze geleerd hoe ze de hond kan inzetten als co-coach bij deze weerbaarheidstrainingen.  Ze stopt noodgedwongen door Corona een tijd met fysiek onderwijs geven en haar knieklachten nemen significant af.  Dat maakt voor haar de stap gemakkelijker en uiteindelijk neemt ze afscheid van het onderwijs. Ze is nu aan het uitzoeken hoe ze haar nieuwe droombaan, weerbaarheidstrainingen voor meer zelfvertrouwen bij kinderen, vorm kan geven.

Wat in eerste instantie een belemmering lijkt te zijn (haar fysieke klachten) blijkt uiteindelijk de deur open te zetten voor een nieuwe kans.  Een kans die zij met beide handen heeft aangegrepen en waar ik van overtuigd ben dat deze succesvol gaat zijn.  Soms hoef je alleen maar te luisteren. Luisteren naar wat je lichaam je vertelt en wat jouw diepste wensen zijn. Luisteren en in actie komen.

Ik ben onwijs trots op deze oud-kleuterjuf en vond het een voorrecht om haar te mogen ondersteunen in haar keuzes en acties.

Myth busted!

Na twee maanden vooral bezig te zijn geweest met thuisonderwijs voor onze dochters optuigen en wennen aan de maatregelen rondom de “intelligente lockdown” ben ik zo blij dat ik weer mensen kan ontvangen op mijn kantoor!

Want ja ik krijg energie van werken met mensen, ik ben een "mensen-mens". Maar ik heb de afgelopen maanden ook geleerd dat online coachen heel succesvol kan zijn, dat de energie ook kan stromen via een beeldschermverbinding. Ook trainingen geven zonder de deelnemers te zien zit inmiddels in mijn pakket. Ik heb er zelfs een speciale headset voor aangeschaft waar menig piloot jaloers op zou zijn. Terwijl ik altijd de overtuiging had dat zonder iemand live te zien, een goede training of coaching wat mij betreft onmogelijk was, blijkt die mythe van mij helemaal niet waar!

Ik ben dus flexibeler dan ik dacht en een aantal van mijn overtuigingen / aannames blijken helemaal niet te kloppen. Myth busted! Heb jij ook nieuwe ervaringen opgedaan of dingen geleerd de afgelopen maanden? Welke mythes zijn wat jou betreft ontkracht? Wat ga jij anders doen? Ik kijk er naar uit om jouw ervaringen te horen.

Ik ben er voor je! Live maar ook online! 😉

Sollicitatiegesprek online? 5 tips van een professional

Laat jouw schroom of onzekerheid over het gebruik van online tools om met elkaar te communiceren jouw sollicitaties niet in de weg staan. Goed voorbereiden en gewoon doen. Je zult zien, het wordt steeds makkelijker en voor je het weet vind je het heel normaal.

Hier volgen mijn 5 tips:

1. Realiseer je dat dit wellicht voor jouw gesprekspartner ook een anders dan anders situatie is. Het ijs zal daardoor sneller gebroken zijn. Geef aan dat je het niet gewend bent en dat je het een beetje raar of spannend vindt. Grote kans dat je gesprekspartner dit beaamt. Je hebt meteen iets wat jullie bindt. Dat is mooi!

2. Bereid je goed voor, zoals je dat ook voor een face-to-face gesprek zou doen. Verdiep je in het bedrijf (genoeg te vinden online), je gesprekspartner (LinkedIn) en de vacature. Schrijf vragen op.

3. Ook al ben je niet helemaal in beeld, zorg dat je je kleedt en verzorgt zoals je voor een face-to-face gesprek zou doen. Je gaat toch ook niet ongewassen en op je konijnensloffen naar een sollicitatiegesprek bij een bedrijf?

4. Zorg voor een rustige omgeving waar je fijn kunt zitten: sluit de kat op, zet de kinderen voor de tv. Let op de omgeving, het geluid en hoe je in beeld bent. Deze tips van Nic Balthazar (een Belgische regisseur) vind ik erg bruikbaar en het is leuk om naar te kijken.

5. De laatste tip klinkt simpel, maar toch: test van tevoren of jouw camera en microfoon goed werken. Niets is zo stressvol wanneer dit problemen geeft tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Het gebruik van online tools om met elkaar te communiceren neemt een vogelvlucht. Omdat door de regels omtrent het Coronavirus direct contact wordt afgeraden maken veel bedrijven gebruik van online mogelijkheden om met hun medewerkers te communiceren bijvoorbeeld met Zoom, Teams, Meetme, Skype en zo zijn er nog veel meer. De meeste sollicitatiegesprekken werden nog altijd face-to-face gevoerd. Nu zijn de tijden veranderd. Onze nieuwe werkelijkheid duurt nog wel even. Daarom is het goed om te weten hoe je je als sollicitant het beste kunt voorbereiden op een online sollicitatiegesprek.

De kracht van het vieren van successen op de werkvloer

Vier jij successen op het werk? Wordt er gebak gehaald als die klant is binnengehaald of bloemen voor de collega die een lastig project binnen de deadlines afrond? Geef jij jouw collega een high five als je samen een probleem hebt opgelost of trakteert de manager op een etentje met het team als jullie je kwartaaldoelstelling behaald hebben?

Complimenten

Samen successen vieren op de werkvloer is een vorm van complimenten geven zegt Tinka van Vuren (bijzonder hoogleraar vitalititeitsmanagement). Mensen hebben drie belangrijke basisbehoeften die je ook terugziet op de werkvloer. Behoefte aan verbinding met de ander, ruimte om zelf te kiezen wat je doet en het gevoel dat je competent bent in je werk, dat je je werk goed kan. Het ontvangen van een compliment, iemand die vertelt dat je het goed doet, bevestigd je in jouw competenties.

Het vieren van succes is voor iedereen goed

Het mooie is daarnaast ook dat het geven van complimenten en het vieren van successen helpt om het geloof in eigen kunnen te laten toenemen. En de gever heeft er ook baat bij, het geven van complimenten helpt om positief naar dingen te kijken.

Versterk wat goed is

Mensen worden blij van complimenten, van alleen kritiek wordt niemand gelukkig. Regelmatig complimenten geven zorgt voor meer positieve gevoelens én meer productiviteit op de werkvloer!  Medewerkers die complimenten krijgen functioneren zelfs beter. Het heeft ook een positieve invloed op het ziekteverzuim van een organisatie. Wanneer je versterkt wat goed is, dan gaat de rest vanzelf beter!

Samen successen vieren

Het samen met je collega’s successen vieren zorgt in ieder geval voor meer werkplezier. Ik kijk nog steeds met een glimlach terug op de periode dat ik bij een werving-en selectiebureau werkte waar we dat vol verve deden en dat we daardoor in een heerlijke positieve flow kwamen. En ook de nodige kilo’s zwaarder werden ;-)

Zit jij uren te zwoegen op een goede motivatiebrief?

Gebruik mijn tips om een onderscheidende motivatiebrief te schrijven waarmee je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek vergroot.


Tip 1: bekijk het vanuit de lezer

* Zorg voor een persoonlijke aanhef.

* Wees kort, bondig en to the point. Denk eraan, de lezer heeft maar beperkt tijd.

* Het is goed om vooraf telefonisch contact te hebben met de recruiter of verantwoordelijke voor de vacature zodat je daaraan kunt refereren en je naam reeds bekend is.


Tip 2: dit komt aan bod

* Inleiding. Waar heb je de vacature gevonden? Hier kun je evt. ook verwijzen naar eerder telefonisch contact.

* Wat trekt je aan in deze vacature? Waarom solliciteer je? Wat trekt je aan in het takenpakket, de omschrijving? Maar ook waarom bij dit bedrijf, de cultuur, het product, waar ze voor staan?

* Waarom ben je geschikt voor deze baan? Wat kun je het bedrijf bieden? Wat is jouw toegevoegde waarde? Leg verband tussen jezelf, de functie en het bedrijf.

* Afsluiting. Geef aan dat je jouw motivatie graag toelicht in een gesprek.


Tip 3: wees jezelf

* Personal touch, gebruik je eigen woorden, je eigen voorbeelden, wees authentiek.

* Vermijd containerbegrippen zoals, spin in het web, hands on.

* Kopieer niet dezelfde woorden uit de vacaturetekst, bedenk een synoniem.

* Lees jezelf in via de website van het bedrijf, probeer aan te sluiten bij de waarden, missie en visie en hoe dit matcht met hoe jij als mens in het leven staat.Wat je vooral niet moet doen

Vertel geen onwaarheden, probeer niet onnodig grappig te zijn en gebruik geen creatieve lettertypes. Probeer tot de kern te komen, “less is more”. Het is voor de lezer vooral vermoeiend wanneer alles tot in details uitgelegd wordt. Waarom je bent ontslagen of hoeveel salaris je wilt verdienen hoort niet in de motivatiebrief. Spellingsfouten zijn uit den boze! Laat je brief goed controleren. En zorg ervoor dat je geen spreektaal gebruikt. En last but not least….. gebruik niet één en dezelfde brief voor iedere sollicitaties. Echt het valt op en is een regelrechte afknapper! Geef de lezer het gevoel dat je de motivatie hebt geschreven specifiek voor hem of haar, voor deze baan bij dit bedrijf. Dit is jouw kans. Grijp hem!


Hoe lang bestaat de motivatiebrief nog?

Al enkele jaren wordt door diverse goeroes in sollicitatieland verkondigd dat de motivatiebrief gaat verdwijnen. Hij zou niet meer gelezen worden, niet meer van deze tijd zijn en een leuke vlog zegt veel meer dan geschreven tekst. Toch wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van een motivatiebrief en is dit vaak een verplicht document wat je moet uploaden wanneer je online solliciteert. Immers niet ieder bedrijf heeft de technologie in huis die nodig is om te kunnen solliciteren met een vlog, per app of met een robot. Voorlopig is de motivatiebrief, sollicitatiebrief of motivatietekst er dus nog gewoon. Alle reden om ervoor te zorgen je jezelf ermee onderscheid van de rest van de sollicitanten. Ik heb inmiddels al honderden sollicitatiebrieven gelezen en beoordeeld. Een goede motivatiebrief zorgt ervoor dat jouw geschiktheid duidelijk wordt én dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek!

Bevlogenheid, wat kun je er zelf aan doen?

Zorg dat je aan het stuur staat waar dat kan! Als je een bevlogen medewerker bent lever je een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat, je bent minder vaak ziek en je bent bereid een stapje extra te zetten. Bevlogenheid staat in sommige theorieën zelfs haaks op burn-out. Wat kan jij of je werkgever doen om deze bevlogenheid te bevorderen? Drie belangrijke voorwaarden voor bevlogenheid:

  1. Autonomie. Dat wil zeggen dat je voldoende (niet teveel) verantwoordelijkheid krijgt om je werk in te delen, prioriteiten te stellen en bijvoorbeeld kan aangeven wanneer je even pauze nodig hebt. Ook het mogen meedenken en meebeslissen over processen binnen het bedrijf hoort bij autonomie.
  2. Steun van je leidinggevende en je collega’s. Medewerkers die zich gewaardeerd en gesteund voelen door hun leidinggevende ervaren meer kenmerken van bevlogenheid. Ook wanneer je kunt overleggen met je collega’s en van elkaar leert, elkaar stimuleert en op een positieve manier feedback mag krijgen dan werkt dat positief door op bevlogenheid.
  3. Werkdruk. Ja echt! Je zou wellicht denken dat werkdruk juist slecht is maar voldoende werkdruk, in combinatie met de hierboven genoemde voorwaarden, zorgt juist voor bevlogenheid. Te weinig werkdruk en uitdaging kan zelfs leiden tot een bore-out. Teveel werkdruk in combinatie met geen autonomie en weinig steun geeft een risico voor burn-out. Wanneer een medewerker wordt uitgedaagd, hierin voldoende steun en autonomie krijgt dan is dat het perfecte recept om bevlogen medewerkers te krijgen en te houden!

Ga met je werkgever in gesprek en pak die verantwoordelijkheid. Werk in een omgeving waar de cultuur ruimte geeft voor autonomie, steun en de juiste dosering werkdruk zodat jij bevlogen raakt en kunt floreren in je werk.

Wil je daar eens over sparren? Neem dan contact met mij op mirian@grow-coaching-training.nl of bel 06-37453626.

De drie kenmerken van bevlogen mensen.

Je bruist van de energie op je werk, de tijd vliegt; “is het al zo laat?”. Dat ene extra project? Dat pak je er gewoon bij, kom maar op. Je bent trots op je werk en vertelt vol enthousiasme aan anderen wat een toffe baan jij hebt! Herken je deze kenmerken bij jezelf? Dat is super, je bent bevlogen in je werk. Het geeft je plezier en voldoening, je krijgt er energie van en je werkdag vliegt voorbij! Natuurlijk is dit gevoel er niet constant maar wel zo vaak dat je er blij en gelukkig van wordt.

Bevlogenheid is een begrip wat je steeds vaker hoort. Ben jij bevlogen in je werk? Ken jij mensen die bevlogen zijn in hun werk? Wat is bevlogenheid eigenlijk?  De definitie volgens de deskundigen Schaufeli & Bakker is:“een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie”.

Laten we eens inzoomen op die 3 kenmerken van bevlogenheid.

  1. Vitaliteit wordt gekenmerkt door bruisen van energie. Je voelt je sterk en fit. Je kunt lang en onvermoeibaar doorgaan met werken. Je beschikt daarnaast over grote mentale veerkracht en dito doorzettingsvermogen.
  2. Toewijding heeft te maken met sterke betrokkenheid bij het werk. Je ervaart jouw werk als nuttig en zinvol, inspirerend en uitdagend. Het roept bij jouw gevoelens van trots en enthousiasme op.
  3. Absorptie heeft betrekking op het op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk, er als het ware mee versmelten waardoor de tijd lijkt stil te staan en het moeilijk is om je er van los van te maken.

Zou je graag (meer) bevlogenheid willen ervaren? Soms zijn er slechts kleine aanpassingen in je werksituatie nodig om dit voor elkaar te krijgen. Jij wilt toch ook werk waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt! Neem contact op voor meer informatie, ik kijk graag met je naar de mogelijkheden.