De kracht van het vieren van successen op de werkvloer

Vier jij successen op het werk? Wordt er gebak gehaald als die klant is binnengehaald of bloemen voor de collega die een lastig project binnen de deadlines afrond? Geef jij jouw collega een high five als je samen een probleem hebt opgelost of trakteert de manager op een etentje met het team als jullie je kwartaaldoelstelling behaald hebben?

Complimenten

Samen successen vieren op de werkvloer is een vorm van complimenten geven zegt Tinka van Vuren (bijzonder hoogleraar vitalititeitsmanagement). Mensen hebben drie belangrijke basisbehoeften die je ook terugziet op de werkvloer. Behoefte aan verbinding met de ander, ruimte om zelf te kiezen wat je doet en het gevoel dat je competent bent in je werk, dat je je werk goed kan. Het ontvangen van een compliment, iemand die vertelt dat je het goed doet, bevestigd je in jouw competenties.

Het vieren van succes is voor iedereen goed

Het mooie is daarnaast ook dat het geven van complimenten en het vieren van successen helpt om het geloof in eigen kunnen te laten toenemen. En de gever heeft er ook baat bij, het geven van complimenten helpt om positief naar dingen te kijken.

Versterk wat goed is

Mensen worden blij van complimenten, van alleen kritiek wordt niemand gelukkig. Regelmatig complimenten geven zorgt voor meer positieve gevoelens én meer productiviteit op de werkvloer!  Medewerkers die complimenten krijgen functioneren zelfs beter. Het heeft ook een positieve invloed op het ziekteverzuim van een organisatie. Wanneer je versterkt wat goed is, dan gaat de rest vanzelf beter!

Samen successen vieren

Het samen met je collega’s successen vieren zorgt in ieder geval voor meer werkplezier. Ik kijk nog steeds met een glimlach terug op de periode dat ik bij een werving-en selectiebureau werkte waar we dat vol verve deden en dat we daardoor in een heerlijke positieve flow kwamen. En ook de nodige kilo’s zwaarder werden ;-)