Tijd voor reflectie

Mijn agenda laat een spontane vrije ochtend zien. Ik trek de wandelschoenen aan en besluit een stevige wandeling te maken over de dijk langs de Maas. Ik hoor de vogels kwetteren, de wind in mijn oren. In de verte ronkt een vrachtwagen. Ik loop voorbij een troep ganzen. Plots besluit de helft van de troep dat het tijd is om een rondje te vliegen. Pas nu valt mij het geluid op wat hun vleugels maken. Nooit op gelet. Mijn zintuigen staan vanmorgen op scherp.

Na een uurtje wandelen is het tijd voor koffie. Ik strijk neer in een restaurant met uitzicht op het water. Geniet van de koffie en laat mijn blik wat ronddwalen. Tijd voor reflectie. In mijn Passion Planner (een soort agenda en planner ineen) staan maandelijks vragen om terug te kijken en vooruit te blikken. Ik deel ze graag met je:

- Wat was het meest memorabele deel of moment van afgelopen maand? Beschrijf het.
- Wat zijn de 3 lessen die je hebt geleerd afgelopen maand?
- Waar ben je dankbaar voor de afgelopen maand?
- Ben je tevreden over hoe je jouw tijd hebt besteed? Zo niet welke stappen kun je nemen om dit komende maand aan te passen?
- Hoe ben jij anders deze maand dan vorige maand?
- Wat is jouw belangrijkste succes of prestatie afgelopen maand? Waar ben je het meest trots op?
- Noem 3 dingen je kunt verbeteren komende maand?
- Welke concrete acties kun je nemen m.b.t. deze verbeteringen?
- Op een schaal van 1-10, welk cijfer geef je jouw gevoel over de afgelopen maand?

De tweede maand van het nieuwe jaar is alweer voorbij. De tijd vliegt. Het was stormachtig en grijs maar vandaag schijnt de zon. Ik schrijf, kijk terug en blik vooruit. Hoe fijn is het om daar de tijd voor te nemen. Voor mij werkt het het beste als ik eerst mijn hoofd leeg laat waaien. Dan komen de eerlijke antwoorden en mooiste idee├źn.

Gun jij jezelf ook tijd voor reflectie? Op welke manier werkt dit voor jou? Ben benieuwd naar je ervaringen!