Soms zit het mee, soms zit het tegen….

Ik had een hectische tijd achter de rug, zowel privé als zakelijk. Maar nu was het écht weer tijd voor de studie. Ik had tijd in mijn agenda vrij geblokt en zat uren boven mijn studieboeken en achter de laptop. De laatste kans om dit tentamen te halen. Mijn inschrijving voor deze module liep op 20 december af. Dus hop mijn schouders eronder.

Helaas haalde ik het tentamen niet. De voorlopige uitslag liet zien dat ik 2 fouten teveel had gemaakt om een voldoende te halen. Ik baalde écht enorm. Behalve dat ik er veel tijd in had gestoken had ik ook minder tijd voor mijn gezin genomen. Dat voelde als dubbel falen. En nu?  

In de auto naar huis belde ik mijn man en mijn ouders. Even stoom afblazen en ik beraamde mij op plan B. Ik kon de module natuurlijk opnieuw bestellen en dan op een later moment komend jaar het tentamen opnieuw doen. Het kostte wel extra geld maar dat hoefde echt geen probleem te zijn. En in de kerstvakantie zou ik gewoon kerstvakantie houden met mijn gezin.

Ik appte later die week nog een paar vriendinnen die mij een hart onder de riem staken. Volgende keer gaat het gewoon lukken.

Omgaan met teleurstellingen, omgaan met tegenslag daar gaat mijn voorbeeld over. En hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?

5 manieren om met teleurstelling om te gaan:

  1. Uit je gevoelens. Geef aan jezelf toe dat je teleurgesteld bent. Komen er tranen bij? Wil je ergens mee gooien?  Schaam je vooral niet, maar laat je emoties vrij. Opkroppen is niet gezond.
  2. Houdt perspectief. Het is erg gemakkelijk om iedere tegenslag te zien als het ergste wat je ooit is overkomen. Dat is meestal niet het geval. Een tentamen niet gehaald is balen en vervelend, maar niet het einde van de wereld. Je kunt jezelf afvragen of het er over een maand of een jaar nog toe doet. Dit kan helpen om de situatie in perspectief te zien. Vrienden en familie kunnen ook helpen om te gaan met teleurstelling. Een goed gesprek doet wonderen. Doe je dit liever niet dan kun je het ook van je afschrijven in een dagboekje.
  3. Bedenk waar je dankbaar voor bent. Als je ziet wat allemaal wel goed is in je leven, zal de tegenslag ineens een stuk minder belangrijk zijn. Maak een lijst met dingen waar jij dankbaar voor bent.
  4. Geef jezelf de tijd. Je mag jezelf best even rot voelen. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van jou en van de teleurstelling die je probeert te verwerken. Zwelgen in zelfmedelijden (vergezeld met een stuk chocolade en een dekentje op de bank) kan soms fijn zijn, maar je moet daarna wel door. Spreek een tijd met jezelf af. Bijvoorbeeld tot maandag mag ik zielig zijn maar daarna ga ik weer aan de slag.
  5. Pas je verwachtingen aan. Droom en daag jezelf uit maar houdt wel de realiteit in de gaten. Streef naar het hoogst haalbare, maar wees flexibel wanneer je dit niet haalt. Je kunt niet alles hebben toch? Deze instelling zal ervoor zorgen dat je makkelijker kunt loslaten en minder vaak teleurgesteld zult zijn in het leven.