Zit jij uren te zwoegen op een goede motivatiebrief?

Gebruik mijn tips om een onderscheidende motivatiebrief te schrijven waarmee je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek vergroot.


Tip 1: bekijk het vanuit de lezer

* Zorg voor een persoonlijke aanhef.

* Wees kort, bondig en to the point. Denk eraan, de lezer heeft maar beperkt tijd.

* Het is goed om vooraf telefonisch contact te hebben met de recruiter of verantwoordelijke voor de vacature zodat je daaraan kunt refereren en je naam reeds bekend is.


Tip 2: dit komt aan bod

* Inleiding. Waar heb je de vacature gevonden? Hier kun je evt. ook verwijzen naar eerder telefonisch contact.

* Wat trekt je aan in deze vacature? Waarom solliciteer je? Wat trekt je aan in het takenpakket, de omschrijving? Maar ook waarom bij dit bedrijf, de cultuur, het product, waar ze voor staan?

* Waarom ben je geschikt voor deze baan? Wat kun je het bedrijf bieden? Wat is jouw toegevoegde waarde? Leg verband tussen jezelf, de functie en het bedrijf.

* Afsluiting. Geef aan dat je jouw motivatie graag toelicht in een gesprek.


Tip 3: wees jezelf

* Personal touch, gebruik je eigen woorden, je eigen voorbeelden, wees authentiek.

* Vermijd containerbegrippen zoals, spin in het web, hands on.

* Kopieer niet dezelfde woorden uit de vacaturetekst, bedenk een synoniem.

* Lees jezelf in via de website van het bedrijf, probeer aan te sluiten bij de waarden, missie en visie en hoe dit matcht met hoe jij als mens in het leven staat.Wat je vooral niet moet doen

Vertel geen onwaarheden, probeer niet onnodig grappig te zijn en gebruik geen creatieve lettertypes. Probeer tot de kern te komen, “less is more”. Het is voor de lezer vooral vermoeiend wanneer alles tot in details uitgelegd wordt. Waarom je bent ontslagen of hoeveel salaris je wilt verdienen hoort niet in de motivatiebrief. Spellingsfouten zijn uit den boze! Laat je brief goed controleren. En zorg ervoor dat je geen spreektaal gebruikt. En last but not least….. gebruik niet één en dezelfde brief voor iedere sollicitaties. Echt het valt op en is een regelrechte afknapper! Geef de lezer het gevoel dat je de motivatie hebt geschreven specifiek voor hem of haar, voor deze baan bij dit bedrijf. Dit is jouw kans. Grijp hem!


Hoe lang bestaat de motivatiebrief nog?

Al enkele jaren wordt door diverse goeroes in sollicitatieland verkondigd dat de motivatiebrief gaat verdwijnen. Hij zou niet meer gelezen worden, niet meer van deze tijd zijn en een leuke vlog zegt veel meer dan geschreven tekst. Toch wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van een motivatiebrief en is dit vaak een verplicht document wat je moet uploaden wanneer je online solliciteert. Immers niet ieder bedrijf heeft de technologie in huis die nodig is om te kunnen solliciteren met een vlog, per app of met een robot. Voorlopig is de motivatiebrief, sollicitatiebrief of motivatietekst er dus nog gewoon. Alle reden om ervoor te zorgen je jezelf ermee onderscheid van de rest van de sollicitanten. Ik heb inmiddels al honderden sollicitatiebrieven gelezen en beoordeeld. Een goede motivatiebrief zorgt ervoor dat jouw geschiktheid duidelijk wordt én dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek!