De drie kenmerken van bevlogen mensen.

Je bruist van de energie op je werk, de tijd vliegt; “is het al zo laat?”. Dat ene extra project? Dat pak je er gewoon bij, kom maar op. Je bent trots op je werk en vertelt vol enthousiasme aan anderen wat een toffe baan jij hebt! Herken je deze kenmerken bij jezelf? Dat is super, je bent bevlogen in je werk. Het geeft je plezier en voldoening, je krijgt er energie van en je werkdag vliegt voorbij! Natuurlijk is dit gevoel er niet constant maar wel zo vaak dat je er blij en gelukkig van wordt.

Bevlogenheid is een begrip wat je steeds vaker hoort. Ben jij bevlogen in je werk? Ken jij mensen die bevlogen zijn in hun werk? Wat is bevlogenheid eigenlijk?  De definitie volgens de deskundigen Schaufeli & Bakker is:“een positieve, affectief-cognitieve toestand van opperste voldoening die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie”.

Laten we eens inzoomen op die 3 kenmerken van bevlogenheid.

  1. Vitaliteit wordt gekenmerkt door bruisen van energie. Je voelt je sterk en fit. Je kunt lang en onvermoeibaar doorgaan met werken. Je beschikt daarnaast over grote mentale veerkracht en dito doorzettingsvermogen.
  2. Toewijding heeft te maken met sterke betrokkenheid bij het werk. Je ervaart jouw werk als nuttig en zinvol, inspirerend en uitdagend. Het roept bij jouw gevoelens van trots en enthousiasme op.
  3. Absorptie heeft betrekking op het op een plezierige wijze helemaal opgaan in het werk, er als het ware mee versmelten waardoor de tijd lijkt stil te staan en het moeilijk is om je er van los van te maken.

Zou je graag (meer) bevlogenheid willen ervaren? Soms zijn er slechts kleine aanpassingen in je werksituatie nodig om dit voor elkaar te krijgen. Jij wilt toch ook werk waar je energie van krijgt en gelukkig van wordt! Neem contact op voor meer informatie, ik kijk graag met je naar de mogelijkheden.